anak2 mama pun memang suka karipap..sebab tu bila sekali buat kena banyak sebab akan ada tukang perabih..abg long memang rajin law bab tolong mama buat kuih...
ASSISTANT MAMA |
abg ngah & adik khusyuk tgk kartun.. |
KARIPAP by : dapur mama
bahan2 doh :
1/2 kg tepung gandum
5 sudu besar margerine
1/2 cawan air
cara2 :
1) uli tepung + margerine sampai sebati.
2) kemudian masukkan air sikit2
3) uli sampai tidak melekat di tangan
bahan2 inti :
1/2 kg kentang @ keledek ( mama guna keledek )
2sudu besar rempah kari ( kalau tak nak pedas boleh kurangkan )
2 ulas bawang merah ( mayang )
3'4 helai daun kari ( ikut suka..tak letak pun tak pe )
1 sudu besar udang geragau ( boleh letak ayam/daging )
garam & gula secukup rasa
air
cara2 :
1) tumis bawang hingga naik bau
2) masukkan rempah kari & daun kari..tumis sampai naik bau
3) masukkan kentang,air & udang geragau.masak sampai empuk
4) masukkan garam & gula secukup rasa ( mama suke manis so lebihkan gula )
TIPS !!!
* kadang2 bila buat karipap tempat kelim tu xmelekat jika guna acuan..so letakkan air sikit kat situ supaya kelim tu cantik melekat
* goreng guna api sederhana & sentiasa balik2kan supaya xhangit ye...hihi
* kalau buat banyak malas nk goreng semua boleh grg sekejap dlm 2minit kemudian toskan & blh simpan dlm freeze..
No comments:
Post a Comment