ni la dia KEK KUKUS ASAM MANIS RAINBOW mama |
tengok tu cantikkan wane dia...jom tengok resepi plak... |
KEK KUKUS ASAM MANIS RAINBOW
BAHAN2 :
5
biji telor gred A (yang sejuk dari fridge)
1 1/2 cwn gula halus
1 sudu besar ovallette
2 cwn tepung gandum(kalau guna tepung naik sendiri baking powder xpyah bubuh ye )
1 sudu kecil baking powder
150 ml susu cair
1/2 sudu kecil garam
100 gm minyak jagung/masak
1 sudu kecil esen vanila
beberapa titis pewarna ( ikut suka..mama guna purple,hijau,merah,biru & kuning )
asam manis secukupnya (hawflakes, lagi bnyk lagi sedap)
1 1/2 cwn gula halus
1 sudu besar ovallette
2 cwn tepung gandum(kalau guna tepung naik sendiri baking powder xpyah bubuh ye )
1 sudu kecil baking powder
150 ml susu cair
1/2 sudu kecil garam
100 gm minyak jagung/masak
1 sudu kecil esen vanila
beberapa titis pewarna ( ikut suka..mama guna purple,hijau,merah,biru & kuning )
asam manis secukupnya (hawflakes, lagi bnyk lagi sedap)
CARA2 :
1) Ayak tepung dan baking powder ke dalam mangkuk dan ketepikan dahulu.
2) Pukul gula dan telur hingga kembang. Setelah kembang masukkan ovallete dan pukul lagi sehingga betul2 kembang dan gebu.
1) Ayak tepung dan baking powder ke dalam mangkuk dan ketepikan dahulu.
2) Pukul gula dan telur hingga kembang. Setelah kembang masukkan ovallete dan pukul lagi sehingga betul2 kembang dan gebu.
3) Masukkan minyak jagung/masak dan
digaul sebati.
4) Masukkan tepung dan b.powder yg telah di ayak berselang seli dengan susu dan masukkan esen vanilla. Gaul sebati dan bahagikan pada 2 bahagian....letak pewarna kegemaran.
5) Loyang sapu sedikit minyak. Letak adunan purple dulu, ratakan permukaannya dan susun asam manis di atas permukaannya... kukus selama 15 minit dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
6) Buat pula lapisan hijau, ratakan dan tabur susun asam manis di atas permukaannya dan kukus lagi 15 minit. Ulang2 lapisan sampai adunan habis.
7) Untuk lapisan yang akhir, kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
8) Setelah kek masak, angkat dan biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.
4) Masukkan tepung dan b.powder yg telah di ayak berselang seli dengan susu dan masukkan esen vanilla. Gaul sebati dan bahagikan pada 2 bahagian....letak pewarna kegemaran.
5) Loyang sapu sedikit minyak. Letak adunan purple dulu, ratakan permukaannya dan susun asam manis di atas permukaannya... kukus selama 15 minit dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
6) Buat pula lapisan hijau, ratakan dan tabur susun asam manis di atas permukaannya dan kukus lagi 15 minit. Ulang2 lapisan sampai adunan habis.
7) Untuk lapisan yang akhir, kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
8) Setelah kek masak, angkat dan biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.
No comments:
Post a Comment