ni la hasilnye 1st time wat nampk buruk la ckit...hihi..kek mmg super duper moist...& mmg naik elok smp kembong kek kat ats tu...so tpakse la crop utk nmpk rata....bab tu la nmpk xberapa cantik...abaikan yea...hihi..tp law ltk topping 3'4 lapis compom cantik kn ??? tapi abg ngah & adik dh xsbr nk mkn smpai adik dok jd guard kat peti sejuk so xlama kek dok dlm peti...coklat pn xsmpt nk beku...hihi..ni la hasil keje abg ngah & adik...susun coklat m&m & smarties...tu je yg ada utk hiasan...
xde besdy sp2 pn tp abg ngah nk boh jg konon besday dia...hihi...layankan je la...t merajok plk..dia ckp besdy lmbt sgt bln 11...dia xsbr nk potong kek...
ni la gayenye bl d suruh bergambar...ank2 ckp sdp sgt...
jom mama share resepi super duper KEK COKLAT MOIST
Bahan untuk kek coklat.
Bahan A
· 1 cawan serbuk koko ( mama gn brand VANHOUTEN )
· 1 cawan gula pasir
· 1 cawan susu cair
· 1 cawan minyak masak
· 1/2 cawan susu pekat
Bahan B
· 11/2 cawan tepung gandum
· 1 sudu teh bikarbonat
· 1 sudu teh baking powder
· 3 biji telur (suhu bilik)
· 1 cawan gula pasir
· 1 cawan susu cair
· 1 cawan minyak masak
· 1/2 cawan susu pekat
Bahan B
· 11/2 cawan tepung gandum
· 1 sudu teh bikarbonat
· 1 sudu teh baking powder
· 3 biji telur (suhu bilik)
Cara-cara
1. Masak Bahan A dalam periuk sampai sebati. Api kecil. Sejukkan.
2. Pukul telur sampai betul2 kembang (lebih kurang 5 minit ++) kemudian masukkan bahagian A.
3. Masuk bahagian B sedikit demi sedikit. (seelok2nya tepung, bikarbonat dan baking powder diayak bersama terlebih dahulu). kacau sebati selama 5 minit ++
4. Masukkan adunan dalam loyang
1. Masak Bahan A dalam periuk sampai sebati. Api kecil. Sejukkan.
2. Pukul telur sampai betul2 kembang (lebih kurang 5 minit ++) kemudian masukkan bahagian A.
3. Masuk bahagian B sedikit demi sedikit. (seelok2nya tepung, bikarbonat dan baking powder diayak bersama terlebih dahulu). kacau sebati selama 5 minit ++
4. Masukkan adunan dalam loyang
5. kukus selama 1 jam 10 minit dengan api yang sederhana. (pastikan air kukusan
telah mendidih terlebih dahulu..). Jangan buka penutup kukus sampai cukup
masa
6. angkat ... tunggu sejuk baru boleh potong. kalau rajin boleh letak topping..
BAHAN UNTUK TOPPING (ganache) NYUMMMM
6. angkat ... tunggu sejuk baru boleh potong. kalau rajin boleh letak topping..
BAHAN UNTUK TOPPING (ganache) NYUMMMM
Bahan:
300 gm coklat masakan ~ dipotong kecil
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar butter/2 sudu besar myk msk
1/4 cawan air panas
Cara:
1. Panaskan susu cair dan susu pekat dgn kaedah double boiler.
2. Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair.
3. Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lg hingga cair.
4. Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yg masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek.
5. Biarkan lebih kurang 15 - 30 min supaya ganache tadi meresap ke dalam kek.
6. Panaskan kembali lebihan ganache td (kaedah double boiler) dan masukkan air panas.
7. Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi.
8. Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais.
Boleh juga dinikmati ketika suam2 panas..
* mmg agak banyak ganache yg dihasilkan sbb nak kena siram 2x atas kek tu nanti
utk menghasilkan kek yg super duper moist
No comments:
Post a Comment